”Areenan gladiaattorit” – Jesse Neitteenjoki

Jesse Neitteenjoki – yksi kampanjan ammattilaisista – tarjoaa kirjoituksessaan proosallisen näkökulman kampanjaan

Areenan gladiaattorit
kirjoitus 4.2.2017

Urho saapui kyläpahasen bussipysäkille.

Uusi moottoritie kiihdytyskaistoineen oli vedetty sydänmaiden lävitse. Kyläläiset olivat jääneet oman onnensa nojaan tien poskeen. Siitä huolimatta pysäkki oli täynnä väkeä. He katselivat suoraviivaisen moottoritien suuntaan ja kuuntelivat toiselta puolelta kantautuvan kaupungin melskettä ja ääniä. Kaikki tuo oli niin lähellä, mutta niin kaukana. Teknologia oli ajanut heidän ylitsensä, eikä heidän työpanostaan enää tarvittu.

Reippain mielin Urho saapui ja kysyi: ”Anteeksi, onko teillä tietoa koska seuraava nysse tulisi? – Hyvin harvakseltaan, jos silloinkaan, hän sai monotoriselta kuuluvan vastauksen eräältä mieheltä. Muut vilkaisivat alta kulmakarvain uutta pysäkille tulijaa. Urho katsoi parhaimmaksi hiljentyä. Muutaman hymynhäivän vivahteen hän oli näkevinänään, mutta ehkä nekin olivat vain osaaottavia hymyjä – tai sitten purevan pakkasen väänteitä.

Myöhemmin eräs nainen katsoi parhaimmaksi tulla Urhon luokse juttelemaan; bussipysäkin yhteisö oli kenties saanut tarpeekseen edestakaisesta askelluksesta ja jatkuvasta tielle pälyilystä. Se rikkoi seesteisen hiljaiselon.

Rouva kertoi, että bussiaikataulut ovat poistettu aikataulunpidikkeistä. Mitkään aikataulut eivät enää pidä paikkaansa.Vain ihmiset pitävät paikkaansa. Joukostamme löytyy mm. insinöörejä, IT-alan ammattilaisia, bussikuskeja, talousjohtajia, yrittäjiä ja kiireapulaisia.

Rouva jatkoi kertomustaan, että vuosia sitten bussi pysähtyi hänen kohdallensa. Se oli hieno hetki. Hän kertoi epäuskoisena katsoneensa bussin takaikkunasta bussipysäkille jääneitä työttömiä. Yleensä bussi ottaa kyytiin vain yksittäisiä henkilöitä ja niin sinäkin kertana kävi. Nyt hän oli taas lähtöpisteessä.

Bussipysäkiltä oli esteetön näkyvyys suuntaan ja toiseen. Se ei kuitenkaan poistanut sitä tosiasiaa, ettei mitään uutta tai hohdokasta näkynyt horisontissa. Bussipysäkin mustanpuhuvaksi töhritty mainostaulu lupasi suomalaisin siivin aurinkoa ja lämpöä. Pureva pakkanen oli kuitenkin huurruttanut valotaulun karkaistun pinnan. Välkkyvään mainostauluun heijastui penkin vallannut karkaistu puliukko, joka korkkasi juuri autuaasti huurteistaan.

Odottelulla ei odottelu näyttänyt lähtevän. Urho sai siitä tarpeekseen. Hän pakkasi reppunsa ja lähti seuraavan aamun sarastaessa. 

Urho oli kuullut huhuja moottoritien toisella puolella olevasta Ammattilaiset Areenan pysäkistä. Siellä olisi eloa, toivoa ja mahdollisuuksia.

Areenan keskusta täyttyisi työttömistä kuin antiikin aikaiset Rooman gladiaattorit, sillä erotuksella, että he eivät taistelleet toisiaan vastaan – vaan työttömyyttään vastaan. Areenan katsomon penkeille kokoontuneet työnantajat näyttäisivät peukkuja taitoja ja kykyjänsä omaaville taistelijoille.

Urheasti Areenan gladiaattoriksi. Sinne siis työttömien matka käy.

Jesse Neitteenjoki on yksi Ammattilaiset Areenalla: Pirkanmaa -kampanjan ammattilaisista, joka hakee erilaisia toimistotöitä laajalta skaalalta.

Hänet ja muut kampanjan ammattilaiset löydät osaajagalleriasta sekä 16.3. tapahtumasta.