Moni sai työpaikan jo työllisyyskampanjan aikana

Mediatiedote 23.2.2018

Uudenlainen Ammattilaiset Areenalla -työllisyyskampanja tuotti Hämeenlinnan seudulle sekä työpaikkoja että uusia käytäntöjä työllisyyden edistämiseksi jatkossakin. Reilu kaksi kuukautta kestänyt kampanja huipentui kuun vaihteessa rekrytointitilaisuuteen, jossa työnhakijat värväsivät aktiivisesti yrityksiä eikä päinvastoin kuten perinteisesti.

Työllisyyskampanjan ideana oli, että työpaikkaa ei jääty odottelemaan, vaan pistettiin itse kädet ”multaan” ja alettiin töihin. Kampanjan aikana työnhakijat kontaktoivat kampanjan vetäjien kanssa suoraan satoja yrityksiä muun muassa piilotyöpaikkojen löytämiseksi. Lisäksi jokaisesta työnhakijasta koostettiin rekrytoinnin helpottamiseksi osaamiskuvaus kaikille avoimeen osaajagalleriaan, mikä sai hyvää palautetta sekä työnhakijoilta että työnantajilta. Osaajagalleria löytyy edelleen osoitteesta: bit.ly/hameenosaajat

 

Kampanjaan osallistui yhteensä 23 työnhakijaa, joista 11 työllistyi jo kampanjan aikana. Piilotyöpaikkoja, joita työnantajat eivät olleet syystä tai toisesta laittaneet julki, nousi esille yhteensä noin 50. Kampanjan aikana otettiin suoraan yhteyttä noin 400 yritykseen. Työnhakijoista 71 prosenttia koki löytäneensä kampanjan aikana uusia avauksia ja mahdollisuuksia uralleen ja 100 prosenttia suosittelisi kampanjaa muille työnhakijoille. Rekrytointitilaisuuteen osallistuneet työnantajat arvostivat palautteissaan eniten sitä, että pääsivät keskustelemaan useiden työnhakijoiden kanssa kasvokkain, saivat näkyvyyttä yritykselleen sekä tietoa työllistämismahdollisuuksista.

– Prosessissa työllistyi yllättävän moni eli olen tyytyväinen tuloksiin. Myös yrityksiä lähti paljon liikkeelle, mikä aiheutti meillä positiivisen paineen etsiä osaajia. Esimerkiksi osaajagalleria on loistava idea ja tuo osaajavarantoa meille näkyväksi. Sitä tulemme käyttämään jatkossakin, vs. strategiapäällikkö Mira Sillanpää Hämeenlinnan kaupungista kertoo.

Tavoitteena työllistää erityisesti nuoria

Ammattilaiset Areenalla -työllisyyskampanjan kohderyhmänä olivat ensimmäistä kertaa nuoret, alle 30-vuotiaat aikuiset. Rekrytointitilaisuuteen olivat kuitenkin tervetulleita muutkin työnhakijat Hämeenlinnan seudulta, mikä näkyi ennakoitua suurempana osallistujamääränä. Tilaisuuteen osallistui muutaman tunnin aikana yhteensä noin 65 työnhakijaa, 39 työnantajan edustajaa 25 eri yrityksestä sekä yhteistyökumppaneita.

Hämeenlinnan seudulla on noin 500 alle 30-vuotiasta työtöntä, joista noin kahdella kolmasosalla on ammatillinen koulutus ja yhdellä kolmasosalla korkeakoulututkinto. Seudulla on tavoitteena saada nuorisotyöttömyys nollaan, minkä vuoksi alueella on kokeiltu uusia keinoja työllisyyden edistämiseksi.

– Emme olleet ajatelleet, mikä rooli nopeatempoisella ”koutsauksella”, rohkaisulla ja valmennuksella voisi olla. Itseäni konsepti opetti tekemään toisin ja haastamaan nykyisiä malleja. Olemme edenneet tähän mennessä liian perinteisillä ratkaisuilla. Kampanja toi rohkeutta muuttaa tekemistä ja panostaa enemmän yhteistyöhön. Kampanja on juuri oikean suuntainen kannustaessaan osaajia haastattelemaan yrityksiä, ja yrityksillä puolestaan on tarve houkutella osaajia. Työllisyyden edistämiseen tarvitaan ”kohtaajia”, joilla on rautainen ammattitaito, Sillanpää sanoo.

Ammattilaiset Areenalla -työnhakukampanja on kuntamarkkinoinnin SM-palkittu nopean vastineen toimenpideohjelma, joka on suunnattu etenkin äkillisiin rakennemuutostilanteisiin ja aktiivisen työnhaun vauhdittamiseksi. Työnhakijoille ja yrityksille kampanjaan osallistuminen oli maksutonta ja työnhakija sitoutui vain osallistumaan rekrytointitilaisuuteen. Hämeenlinnan seudun kampanjan toteuttavat yhteistyössä Hämeenlinnan seudun kunnat, Business Arena Oy ja Hämeen TE-toimisto.