Mitä hyvää voi löytää työttömyydestä?

Hyvin usein työttömyydestä puhuttaessa keskitytään vain ongelmiin ja huonoihin puoliin. Minusta se on liian kapea näkökulma ja siksi olen pyrkinyt näkemään siinä myös hyviä puolia, joita ajattelin seuraavaksi listata. Toivon, että listaukseni olisi hyvä keskustelun avaus tai innostaisi katsomaan omaa työttömyyttä uudesta näkökulmasta.

1. Aikaa jää muihin asioihin

Työttömyys ja toimettomuus eivät ole synonyymejä. On omasta kekseliäisyydestä kiinni, miten ja mihin käytät aikasi. Jos työllistymisen edistämistä ja mahdollisia etuuspuuhailuja ei oteta laskuun, sinulla on enemmän aikaa esimerkiksi lukea, harrastaa liikuntaa, katsoa dokumentteja, viettää aikaa sukulaisten kanssa, tehdä vapaaehtoistyötä ja hoitaa kotia. Itse olen tällä hetkellä järjestämässä Ammattilaiset Areenalla – tapahtumaa, kolmessa vapaaehtoistyössä, hoidan yksin kotiani ja pyöräilen lähes joka päivä. Tähän vielä lisätään työttömyyteeni liittyvät velvollisuudet, niin välillä aika ei tunnu edes riittävän kaiken sen tekemiseen, mitä voisi ja haluaisi.

2. Vaihtelu virkistää

Tosiasia on, että työelämä voi uuvuttaa. Sen takia työttömyyden voi ajatella taukona, jonka aikana voi ladata akkuja, miettiä muita asioita ja kenties suunnitella muutoksia. Voit esimerkiksi kouluttautua uuteen ammattiin, tehdä keikkatyötä tai yksinkertaisesti nauttia vapaudesta.

3. Työpaikkaa ei ajattele itsestäänselvyytenä

Uuden työpaikan saamisessa voi kestää kauemmin kuin ajatteli ja valitettavan usein loistava työhakemus ei välttämättä johda edes työhaastatteluun. Kun joudut näkemään vaivaa saadaksesi työpaikan ja kun tiedät että on aina mahdollisuus, että et välttämättä saakaan sitä, sinulla on paljon enemmän motivaatiota tehdä työtehtävääsi saatuasi sen. Niinä aamuina, kun ei jaksaisi herätä työpäivään, voi muistuttaa itseään siitä, kuinka turhauttavaa työhakemusten lähettäminen välillä oli.

4. Työ ei ole koko elämä

Itselläni tuli tämä ajatus, kun olin lähes vuoden työttömänä korkeakoulusta valmistumisen jälkeen. Aluksi työttömyyden venähtäminen turhautti, mutta sitten rupesin miettimään, onko arvoni vähäisempi sen vuoksi, että en ole työllistynyt. Ymmärrän, että työllä ansaitaan elanto, toteutetaan itseään ja tehdään oma osuus yhteiskunnan hyväksi, tarkoituksenani ei ole rohkaista ketään laiskottelemaan. Näkisin kuitenkin, että jos työnteko on koko elämä, elämänhallinta voi kadota nopeasti, jos työsuhde loppuu yllättävästi tai kun eläkkeelle jääminen tulee ajankohtaiseksi. Jos jo työtä tehdessäsi suhtaudut siihen vain yhtenä elämän osana, työttömyys on paljon siedettävämpää muiden osien, kuten harrastusten, toimiessa ”turvaverkkona”.

Tässä on minun keksimät hyvät puolet työttömyydessä, sinä saatat keksiä lisää. Totta kai työttömyys on haastavaa, mutta positiivisella asenteella siitä voi tehdä siedettävämmän. Eniten toivon teille lukijoille kaikkea hyvää.

Kiitos, kun luit.

Kirjoittaja on Ammattilaiset Areenalla – Osaajat Lapin kasvuun myynti- ja mediatiimiläinen Niki Saarinen.