Leikkauksilla työtä Suomeen? – Katja Wallenius

kirjoitus 1.3.2017

Katja Wallenius

Lauantaiaamu, havahdun unesta klo 7.18. Ei kello voi olla vielä noin paljon! Juna Helsinkiin lähtee 8.02. Säntäilyä sinne tänne, omena ja banaani evääksi reppuun, meikkipussi ja hiusharja perään. Tänään en voi myöhästyä, sillä olen itse vastuuhenkilönä Ajankohtaista asiaa työttömyysturvasta-koulutuksessa.

Ehdin junaan hyvissä ajoin, kiitos kuskina toimineen avomieheni. Junassa yllätys, yllätys odottaa seisomapaikka. Kun ostin lipun, varasin invapaikan numero 53 (toinen koko junassa vapaina olleista paikoista), ja se on juuri se, missä ei ole pientäkään, seinästä laskettavaa penkkiä. Iloiset ihmiset ovat matkalla Venemessuille ja Disney on Ice-tapahtumaan, jopa ravintolavaunu on tupaten täynnä.

Onneksi juna on perillä ajallaan, ja pääsen koulutuspaikalle ennen tilaisuuden alkua. Olen iloinen, että olemme varanneet aamupalaa, pari voileipää, kupillinen teetä ja kahvia sekä hedelmiä. Tästä on hyvä jatkaa.

Kylmää vettä niskaan

Kassanjohtaja lataa pöytään heti kasan faktoja hallitusohjelmassa päätetyistä julkisen talouden välttämättömistä sopeutustoimista. Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta on säästettävä 200 M€.”Hallituksen strategisen ohjelman mukaan hallitus uudistaa sosiaali- ja työttömyysturvaa tavalla, joka kannustaa työn nopeaan vastaanottamiseen, lyhentää työttömyysjaksoja, alentaa rakenteellista työttömyyttä ja säästää julkisia voimavaroja.

En vain jaksa ymmärtää kuinka ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta säästäminen tuo lisää työpaikkoja.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että päivärahakautta leikattiin 100 päivää vuoden alusta alkaen, omavastuuaika eli karenssi nousi viidestä päivästä seitsemään. Pitkän työuran jälkeen 90 päivältä maksettava korotusosa ja korotettu ansio-osa lakkasi. Myös omaehtoisen koulutuksen verottomat kulukorvaukset poistettiin.

En vain jaksa ymmärtää kuinka ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta säästäminen tuo lisää työpaikkoja.

Eikä siinä vielä kaikki. Myös starttirahasta ja palkkatuesta leikataan. Työn vastaanottovelvollisuutta tiukennetaan ja työttömyysturvan saamiseksi edellytetään vastikkeellisuutta eli työstä ei voi kieltäytyä, vaikka palkka olisi etuutta pienempi, ammattisuoja voidaan poistaa ja työttömällä on mm. velvollisuus raportoida työnhaustaan.

En vain jaksa ymmärtää, miten nämä seikat tuovat lisää työpaikkoja.

Vaan tiesitkö tämän?

Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin. Entinen työmarkkinatukea saavien matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus yhdistettiin liikkuvuusavustukseksi. Uutta liikkuvuusavustusta on mahdollista saada, jos muutat uuden työn vuoksi toiselle paikkakunnalle tai otat vastaan työn, jossa päivittäinen työmatkan kesto ylittää keskimäärin kolme tuntia, osa-aikatyössä kaksi tuntia.

Avustus on peruspäivärahan suuruinen ja sen kesto porrastetaan työsuhteen keston mukaan. Tiedustele lisää omasta kassastasi tai Kelasta.

Ja nyt reippailla mielin työnhakuun!

Blogikirjoituksen tekijä on yksi Ammattilaiset Areenalla Pirkanmaa -kampanjan osaajista.