Uusi Työ – Uusi maailma

kirjoitus 5.4.2017

Deva Valosana – yksi kampanjan osaajista – tarjoaa tekijän näkökulman tulevaisuuden työhön ja yrittäjyyteen.

On uuden työnkuvan aika.

Me emme sovi vanhaan maailmaan, eikä sitä ole enää olemassakaan. Me, joiden aika on tulla tietoisiksi omasta työstämme, joudumme tuomaan sen esille ja saamaan huomiota uudelle työllemme ja itsellemme. Meidän tehtävämme on tulla näkyväksi.

Enää ei ole työpaikkoja, joissa pomo tietäisi kaiken ja päättäisi muiden kohtalosta. Jokaisen osallisuus on tärkeää ja jokaisen vastuu yhtä suuri menestyneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Menestynyt lopputulos on luonnollisesti terveempi, turvallisempi ja kauniimpi maailma jokaisen täällä kulkea.

Ensimmäinen tehtävämme on saattaa itsemme kuntoon ja tietoisiksi olennoiksi. Todellisen tehtävämme selvittäminen elämän suuressa suunnitelmassa on haasteellista, joten voimme vain kuunnella itseämme ja apuamme tarvitsevia tarkasti. On omalla vastuullamme tietää, mitä haluamme saavuttaa ja mihin voimamme riittävät. Miten sinä haluat palvella parempaa maailmaa? Mitä sinä osaat ja mitä sinulta pyydetään? Mitä sinä rakastat, mitä haluat jakaa muiden kanssa? Mikä sinun elämästäsi on tehnyt parempaa? Kuka sinua on palvellut, niin että tunnet lohdun ja rakkauden ja miten? Miten sinä voisit tehdä saman?

Jos siirrymme puutteen pelon ajatuksesta, rahan ympärillä pyörimisestä, yhteiskunnan ja siten myös itsemme, palvelemisen ja rakastamisen ajatukseen, maailma valaistuu edes hetkeksi toiselle taajuudelle. Edes hetken verran, nosta itsesi unelmiesi tasolle ja uskalla ajatella sitä, mitä sinä haluaisit oikeasti muille antaa. Sinun todellinen arvosi on siinä, sinun antamassasi rakkaudessa, olipa kuka tahansa asiasta mitä mieltä tahansa.

Yhteiskunnan noste yrittäjyyden puolesta on kova, mutta keinot markkinoille pääsystä tuntuvat vielä aika armottomilta. Jos haluaa saada 2000 euroa kuukausipalkkaa, on yrittäjänä kyettävä palvelemaan asiakkaita 5000 euron edestä. Jotta asiakkaita pääsee palvelemaan, siihen on oltava tila, tai ainakin foorumi, jonka avulla voi palvella. Jos tuotteita valmistaa, on uskallettava kilpailla, tuotteistaa, hankkia tiloja, lupia ja tarvikkeita. On tehtävä itsensä näkyväksi markkinoinnin avulla, on satsattava ja investoitava. Tämä kaikki tuntuu niin hengästyttävältä. Riskejä ja lainoja ja tukia ja anomisia ja kirjoittamista, yhteistyökumppaneiden etsimistä, neuvottelua ja sitten vielä asiakkaiden huutelua. Ei ole ihme, että niin moni luopuu tästä ajatuksesta jo alkumetreillä. Ei siksi, ettei olisi valmis tekemään töitä siinä, missä kaikki muutkin, vaan siksi, että työmäärä on eri tavalla suuri ja usein yksinäinen. On oltava parempikin tapa. Tämä valtava energisyys ja höyryäminen, mitä yrittäjäksi ryhtymiseen vaaditaan, ei vain kertakaikkisesti ole kaikille sopiva työnteon muoto.

Osuuskunta on ajatuksena lempeämpi tapa lähteä mukaan yrittäjyyteen. Siinäkin on silti kuoppansa. Lainaa on vaikea saada ja samat tuotteistamisen ja markkinoinnin yksinäiset askeleet siinäkin ovat mukana, vaikka hyvä osuuskunnan vetäjä tekeekin parhaansa selvittääkseen asiat puolestasi ja helpottaakseen kulkuasi villissä maastossa. Muista en tiedä, mutta minä ainakin kaipaan avukseni tiiviimpää tiimiä, samanhenkistä heimoa, jonka kanssa lähteä rinta rinnan tekemään parempaa maailmaa, meille kaikille.

Jos voittaisin lotossa, perustaisin osuuskunnan, jossa olisi mukana seitsemän osa-aluetta ja siten myös seitsemän vetäjää. Ensimmäinen askel olisi valmennus – ottaisin selvää, mitä toinen ihminen todella haluaa tehdä. Sitten tulisi tuotteistus ja markkinointi – ystäväni saisi tuotteistaa ja markkinoida palvelun/tuotteen alusta loppuun. Kolmantena olisi taloushallinto – toinen ystäväni saisi auttaa ratkomaan matematiikan kiemurat, koska on siinä hyvä. Neljäs osa-alue olisi tilat, joku saisi olla vastuussa siitä, että kaikilla on tarvittavat tilat elämäntehtävänsä täyttämiseen. Ravinto olisi viides osa-alue – kuka sitä ilman terveellistä ruokaa jaksaa töitä tehdä? Viides siis saisi huolehtia työpaikkaruokailusta ja terveellisen ravinnon pariin opastamisesta. Kuudes voi pitää kauppaa ja vastaanottoa meille ja seitsemäs hallinnoida tuotantoa ja työvoimaa sinne. Pitänee lotota.